Δημιουργήστε… με εύκολες και γρήγορες συνταγές

Tips ζαχαροπλαστικής

Μετατροπέας
Γλωσσάρι
  • Αλέθω Αλέθω
    Μετατρέπω κάποιες ουσίες (αμύγδαλα, φουντούκια, κ.λπ.) σε σκόνη
  • Αλεύρι Αλεύρι
    Όταν αναγράφεται σε συνταγή, εννοείται το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναφέρεται συγκεκριμένος τύπος αλευριού (πχ. που φουσκώνει μόνο του)
  • Αλευρώνω Αλευρώνω
    Καλύπτω ένα υλικό με αλεύρι, ή πασπαλίζω με αλεύρι μια φόρμα ή έναν πάγκο. Επίσης αλευρώνουμε μια επιφάνεια κοπής ή πάγκο εργασίας πριν ανοίξουμε τη ζύμη ή ζυμώσουμε.
  • Αμυγδαλόπαστα Αμυγδαλόπαστα
    Πάστα η οποία φτιάχνεται από αμύγδαλα και ζάχαρη και χρησιμοποιείται συνήθως για ντεκόρ ή γέμιση σε κέικ, τούρτες κλπ.
  • Ανακατεύω Ανακατεύω
    Αναμιγνύω διάφορα υλικά και τα ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μίγμα ίδιου χρώματος και υφής.
  • Ανακατεύω ανάλαφρα-ελαφρά Ανακατεύω ανάλαφρα-ελαφρά
    Ενσωματώνω στο μίγμα μου αυγά μαρέγκα ή κρέμα γάλακτος που έχω χτυπήσει με μίξερ σε σφιχτή κρέμα, χρησιμοποιώντας σπάτουλα ή μαρίζα. Ανακατεύω με απαλές κυκλικές κινήσεις από τη βάση του μπολ προς τα πάνω, για να μην ‘πέσει’ το μίγμα μου και να ενωθούν τα 2 μίγματα σταδιακά.
  • Ανοίγω (ζύμη) Ανοίγω (ζύμη)
    Απλώνω και ισιώνω τη ζύμη με τον πλάστη της ζαχαροπλαστικής
  • Αρωματίζω Αρωματίζω
    Ρίχνω μια αρωματική ουσία σε ένα καυτό υγρό, για να πάρει το άρωμά της. Για παράδειγμα, αρωματίζουμε με βανίλια το γάλα ή με τσάι την κρέμα γάλακτος.
  • Αφρατεύω Αφρατεύω
    Χτυπώ δυνατά ασπράδια αυγών, κρέμα ή άλλο μίγμα έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερο όγκο, επειδή ενσωματώνονται σε αυτό πολλές μικρές φυσαλίδες αέρα.
  • Βούτυρο Κακάο Βούτυρο Κακάο
    Λιπαρό, υπόλευκο υλικό που περιέχεται φυσικά στους σπόρους του κακάου. Η γεύση και η οσμή του δεν αλλοιώνονται και λιώνει περίπου στη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος (32-33ο C περίπου).
  • Βουτυρώνω Βουτυρώνω
    Προσθέτω βούτυρο σε ένα μίγμα ή αλείφω βούτυρο λιωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου με πινέλο ή χαρτί κουζίνας σε φόρμες ζαχαροπλαστικής, σε πλάκες ψησίματος ή σε επιφάνεια εργασίας προκειμένου να μην κολλήσει το γλυκό στο κάτω μέρος ή/και στα τοιχώματα της φόρμας κατά το ψήσιμο.
  • Γαρνίρω Γαρνίρω
    Διακοσμώ τα γλυκά.
  • Γκανάς Γκανάς
    Μίγμα σοκολάτας, κρέμας και/ή βουτύρου.
  • Γλασάρω Γλασάρω
    1. Επικαλύπτω ζεστά ή κρύα γλυκά με ένα στρώμα σοκολάτας ή γλάσου φρούτων, για να προσθέσω λάμψη και περισσότερη απόλαυση. 2. Καλύπτω το πάνω μέρος ενός γλυκού με μια στρώση λιωμένης σοκολάτας, ζάχαρης άχνης ή σιροπιού για να βελτιώσω την εμφάνιση και το γευστικό αποτέλεσμα. 3. Πασπαλίζω με κρυσταλλική ζάχαρη ένα γλυκό (π.χ. κρεμ μπρυλέ), στο τέλος του ψησίματος για να καραμελώσει το πάνω μέρος.
  • Δένω Δένω
    Κάνω ένα υγρό πυκνότερο χρησιμοποιώντας ζελατίνη, αλεύρι, άμυλο, κρόκο αυγών ή κρέμα γάλακτος.
  • Δουλεύω (ζύμη) Δουλεύω (ζύμη)
    Πιέζω τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας με την παλάμη. Με τη διαδικασία αυτή, το μίγμα δένει και η ζύμη γίνεται ομοιογενής, χωρίς να μαλακώσει.
Tips
Βίντεο