Δημιουργήστε… με εύκολες και γρήγορες συνταγές

Πατούδο Κρήτης από τον Άκη Πετρετζίκη

Πατούδο Κρήτης από τον Άκη Πετρετζίκη
Συνταγή για: Πατούδο Κρήτης από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά

Για τη ζύμη:


  • 200γρ. ελαιόλαδο
  • 50γρ. άχνη ζάχαρη
  • 120γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι ρακή ή τσικουδιά ή τσίπουρο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν
  • 400-450γρ. αλεύρι μαλακό και έξτρα για το άνοιγμα

Για τη γέμιση:

  • 80γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100γρ. νερό
  • 100γρ. μέλι
  • 150γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 50γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 1 κουβερτούρα Nestle Dessert ψιλοκομμένη (200γρ.)
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα











Πατώντας αυτό το κουμπί, μεταφέρεστε σε διαδικτυακό τόπο τρίτου. Ως προς αυτό ισχύουν τα προβλεπόμενα στους Όρους Χρήσης για τους Συνδέσμους με άλλους διαδικτυακούς τόπους.

Εκτέλεση

  1. Για την γέμιση: Ετοιμάστε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το νερό με την κρυσταλλική ζάχαρη και θερμάνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει και να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια. αφαιρέστε από τη φωτιά, ρίξτε και το μέλι και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να κρυώσει.
  2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση. Όταν κρυώσει καλά το σιρόπι, ρίξτε το στο μπολ με τα υλικά και ανακατέψτε το καλά. Αφήστε το στο ψυγείο ένα βράδυ μέχρι να σφίξει.
  3. Την επόμενη ημέρα ετοιμάστε τη ζύμη! Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
  4. Σε ένα μπολ περάστε από κόσκινο το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατέψτε τα.
  5. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάλτε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με το κουτάλι.
  6. Ανακατέψτε τη ζύμη με το χέρι μέχρι να πάρετε μια ελαστική απαλή ζύμη, αλλά μην ζυμώνετε πολύ, γιατί η ζύμη θα ξεράσει το λάδι. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια νωπή πετσέτα.
  7. Με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλ. και με ένα στρογγυλό κουπ-πατ διαμέτρου 10-12 εκ. κόβετε κύκλους από τη ζύμη.
  8. Σε κάθε ένα από αυτά βάζετε 1 γεμάτο κ.γ. από τη γέμιση και κλείνετε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πιρουνιού σε σχήμα μισοφέγγαρου.
  9. Ψήνετε για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Αφήνετε να κρυώσουν και τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
1. by Konkon on 10/6/2016 3:46:32 AM
Πολυ ωραια η δουλεια σας,κατανοω το να προχωραμε μια συνταγη παραπερα αλλα το συγκεκριμενο γλυκο που παρουσιαζετε δεν ειναι πατουδο κρητης.ειναι ενα αλλο γλυκο.ειναι ενα πολυ παλιο παραδοσιακο αρτιο γλυκο το οποιο ειναι καλο να παρουσιαζεται στην κανονικη του μορφη.
Γράψτε το σχόλιο σας
Βαθμολογήστε τη συνταγή Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε το σχόλιο σας. Για να συνδεθείτε πατήστε εδώ