GlikesSintages.gr
Δημιουργήστε… με εύκολες και γρήγορες συνταγές

Η Σοκολάτα σαν μέρος μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής

Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι ακόμη και ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας αναζωογονεί τις αισθήσεις μας και  μας φτιάχνει τη διάθεση.


Η σοκολάτα έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Το κακάο, ένα από τα βασικότερα συστατικά της σοκολάτας προέρχεται από τον καρπό του δένδρου «Theobromacacao», του οποίου η ονομασία έχει Ελληνικές ρίζες αποτελούμενη από τις λέξεις Θεός και Βρώση. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αρχαίοι λαοί τη  θεωρούσαν ως την «τροφή των θεών».

 

Πολλές επιστημονικές έρευνες γίνονται γύρω από τις θρεπτικές ιδιότητες της σοκολάτας που λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών του κακάο που περιέχει μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό εφόσον καταναλώνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Το κακάο περιέχει μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή βρίσκονται σε αρκετά φυτικά τρόφιμα όπως τα μήλα, τα βατόμουρα, τα όσπρια και τα κόκκινα σταφύλια. 


Η μαύρη σοκολάτα λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς της σε κακάο, περιέχει σημαντική ποσότητα φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθά στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται στον οργανισμό μας και επιτίθενται στα κύτταρά μας. Φυσικά χρειάζονται πολλές ακόμη επιστημονικές έρευνες για να αποδειχτούν με σαφήνεια οι ευεργετικές επιδράσεις των ουσιών αυτών.

 

Η σοκολάτα μπορεί επίσης να αποτελεί βασικό συστατικό για να δημιουργήσουμε διάφορα γλυκά. Αν συνδυάσουμε τα γλυκά αυτά με θρεπτικές πρώτες ύλες όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς, δηλαδή  με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, τότε εκτός από γλυκές φτιάχνουμε ταυτόχρονα θρεπτικές απολαύσεις.

 

Δε θα πρέπει να θεωρούμε το γλυκό σαν κάτι απαγορευμένο. Αντίθετα είναι αναγκαίο σε μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι κάποιοι βασικοί κανόνες σωστής διατροφής έτσι ώστε από μόνοι μας να επιλέγουμε το τι και το πόσο θα καταναλώσουμε. Φτιάχνοντας σπιτικά γλυκά, είμαστε σίγουροι για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, τις αναλογίες των συστατικών και έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε ή να υπολογίσουμε απόλυτα την θρεπτική αξία της κάθε δημιουργίας μας. Ανάλογα τις ανάγκες και τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός μας, μπορούμε να φτιάξουμε πολλά γλυκά με βάση τη σοκολάτα, άλλος με λιγότερη ή περισσότερη ζάχαρη, με λιγότερα ή περισσότερα λιπαρά κτλ. 


Όπως και να έχει όμως η ισορροπία στη διατροφή μας είναι εκείνη που θα μας κρατά υγιής και σε ιδανικό βάρος. Ένα μικρό κομμάτι σπιτικού γλυκού μετά το φαγητό, σαν απογευματινό σνάκ, σα συνοδευτικό με τον καφέ μας ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή το αναζητήσουμε, είναι ικανό να μας γεμίσει ικανοποίηση και απόλαυση χωρίς να επιβαρύνει τη διατροφή μας και χωρίς να μας κάνει να νιώθουμε τύψεις.

 

Συνδυάζοντας το μέτρο και την ποικιλία στη διατροφή μας μαζί με καθημερινή φυσική δραστηριότητα τότε βάζουμε τα θεμέλια για μια ζωή γεμάτη υγεία. Και φυσική δραστηριότητα δεν είναι απλά να πλένουμε τα πιάτα στο σπίτι. Αυτό το κάνουμε καθημερινά. Το σώμα έχει προσαρμοστεί σε αυτό. Χρειάζεται κάτι που να αναγκάζει το σώμα να καταβάλει περισσότερη ενέργεια από τη συνηθισμένη. Για παράδειγμα αν κάποιος περπατάει ένα συγκεκριμένο ρυθμό, θα πρέπει να αυξήσει λίγο το ρυθμό του ή να περπατά για περισσότερη ώρα. Το σώμα πρέπει να σπάσει τα δεσμά της αδράνειας και της μονοτονίας και να μπει σε ένα πιο δραστήριο ρυθμό.

 

Ας μη ξεχνάμε ότι ο δρόμος προς την καλή υγεία και ευεξία περνά μέσα από τη σωστή διατροφή, τη συστηματική άσκηση και την απόλαυση που μας χαρίζει ψυχική ισορροπία.


Ιωσήφ Αλεξανδρίδης MmedSci

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος